συχνεσ ερωτησεισ
-
Πόσο κοστίζει η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο;
Κάθε παιδί, έχει διαφορετικές ανάγκες, όσον αφορά το χρόνο που θα αφιερώσουμε, τα υλικά ή τις τεχνικές. Γι' αυτό μας είναι απαραίτητη και η κλινική εξέταση, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για το ακριβές κόστος των εργασιών.
-
Γιατί να επισκεφθώ παιδοδοντίατρο;
Όλοι οι οδοντίατροι έχουν λάβει κάποια εκπαίδευση στον τομέα των αντιμετώπισης των οδοντοστοματικών προβλημάτων των παιδιών και των εφήβων.
Πρέπει όμως πάντα να αξιολογούνται οι ακόλουθοι παράγοντες:
-επίπεδο γνώσης των διαφορετικών τεχνικών που εφαρμόζονται λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν από πλευράς της γενικότερης ανάπτυξης και μετάβασης των παιδιών στην ενηλικίωση, καθώς επίσης της αλλαγής των παιδικών δοντιών με τα αντίστοιχα μόνιμα,
-εκπαίδευση στην συναισθηματική προσέγγιση του παιδιού, -βαθμός εξειδίκευσης σε ασθενείς με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό ή σε άτομα με ειδικές ανάγκες,
-διαθέσιμη τεχνολογία και υποδομή για την επιτυχή κατάληξη μιας τέτοιας οδοντιατρικής εμπειρίας.
Οι παιδοδοντίατροι είναι οδοντίατροι με 3 επιπλέον έτη εξειδικευμένης εκπαίδευσης στην πρόληψη, διάγνωση και στην θεραπεία των στοματολογικών προβλημάτων των παιδιών, των εφήβων και των ατόμων με αναπηρία.
Επειδή επικεντρώνουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στα παιδιά έχουν την εμπειρία για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, καθημερινά.
Χρησιμοποιούν την εξειδίκευσή τους και την εμπειρία τους σε δύσκολα περιστατικά, ενώ ενημερώνονται συστηματικά για την εξέλιξη της επιστήμης τους. -
Πότε να κάνω την πρώτη μου επίσκεψη στον παιδοδοδοντίατρο;
Η πρώτη συνάντηση με τον παιδοδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται τους πρώτους μήνες τις ζωής του παιδιού, δηλαδή με την ανατολή των πρώτων παιδικών του δοντιών και όχι αργότερα από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής του.
Κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία του παιδιού εμπεδώνονται συνήθειες και συμπεριφορές που καθορίζουν την πρόληψη των ασθενειών του στόματος και έτσι η έγκαιρη συνεργασία με τον παιδοδοντίατρο κρίνεται απαραίτητη.
Ο παιδοδοντίατρος θα σας υποδεχθεί σε έναν ευχάριστο και ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες του παιδιού χώρο. Στη συνάντηση αυτή θα αξιολογηθεί το επίπεδο της στοματικής υγείας του παιδιού και ο κίνδυνος για την εμφάνιση τερηδόνας βάσει της εξέτασης και του ιατρικού ιστορικού.
Θα δοθούν στους γονείς σημαντικές πληροφορίες για τη διάπλαση και τη σημασία των παιδικών (νεογιλών) και μόνιμων δοντιών καθώς επίσης οδηγίες για τη διατήρησή τους σε άριστη κατάσταση.
Διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, παρατεταμένη χρήση μπιμπερό ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ζαχαρούχα ροφήματα, συχνή κατανάλωση φαρμάκων με τη μορφή σιροπιού, χρήση πιπίλας ή θηλασμού του δακτύλου, καθώς επίσης τρόποι βουρτσίσματος των δοντιών, θα αναλυθούν διεξοδικά.
Η καθημερινή φροντίδα των στόματος του παιδιού από τη νηπιακή ηλικία με την εφαρμογή ενός εξατομικευμένου προληπτικού προγράμματος και η ενημέρωση των γονιών για τα μέτρα πρόληψης κατά της τερηδόνας, της ουλίτιδας και των τραυματισμών των δοντιών είναι η βάση για να μεγαλώσουν τα παιδιά μας χωρίς πρόωρη απώλεια δοντιών, απαλλαγμένα από πονόδοντο, πρησμένα ούλα, χαλασμένα δόντια και έχοντας σαν εφόδιο ένα όμορφο χαμόγελο.
Τέλος, θα προσδιοριστεί η δεύτερη συνάντηση στο οδοντιατρείο, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες του παιδιού. -
Τα πρώτα δοντάκια του παιδιού μου θα του κάνουν πυρετό;
Μετά τους πρώτους 6 μήνες από τη γέννησή του, είδατε το παιδί σας να εμφανίζει τα παιδικά του δόντια που το βοηθούν να μασάει τις τροφές, κρατούν τον απαραίτητο χώρο για την κανονική ανατολή των μονίμων δοντιών, διατηρούν τις σωστές διαστάσεις του προσώπου και του δίνουν την άνεση ενός όμορφου χαμόγελου.
Τα πρώτα δόντια του μωρού ανατέλλουν περίπου από τον 6 έως τον 8 μήνα της ζωής του, και μέχρι την ηλικία των 3 ετών ολοκληρώνεται η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών, που είναι 20 συνολικά.
Η ανατολή των παιδικών δοντιών συνήθως εκδηλώνεται χωρίς προβλήματα και αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη για τους γονείς.
Πολλές φορές συνδέουμε την ανατολή των δοντιών με την εμφάνιση γενικότερων συμπτωμάτων που παρουσιάζει το παιδί, όπως πυρετός.
Αυτή η άποψη δεν ευσταθεί επιστημονικά και μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τον 6 μήνα της ζωής του το μωρό έχει χάσει τα αντισώματα που είχε λάβει από τη μητέρα του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς να έχει προλάβει να τα αναπληρώσει με δικά του, οπότε είναι πιο ευάλωτο σε ιώσεις.
Αν υπάρξουν κάποια ήπια συμπτώματα που ενοχοποιούνται τα δόντια , αυτά μπορεί να είναι: αυξημένη έκκριση σάλιου, δυσφορία, γκρίνια, ανορεξία και πρησμένα ούλα, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυξημένη κατανάλωση υγρών, με καθαρισμό της περιοχής με μία βρεγμένη γάζα 2-3 φορές την ημέρα και χρήση ειδικών πλαστικών δακτυλίων ή με ένα κρύο ύφασμα που το μωρό δαγκώνει και του προσφέρει ανακούφιση.
Αν όμως παρουσιαστούν συμπτώματα όπως πυρετός, εξανθήματα, εμετοί ή διάρροια, και διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες, καλό θα είναι το μωρό να εξεταστεί από τον παιδίατρο, γιατί προφανώς σε αυτήν την περίπτωση δεν ενοχοποιούνται τα πρώτα του δοντάκια. -
Όλα τα παιδικά δόντια αλλάζουν;
Όλα τα παιδικά δόντια του παιδιού σας (συνολικά 20) θα αλλάξουν.
Τα μπροστινά (κεντρικοί και πλάγιοι τομείς άνω και κάτω, συνολικά 8 δόντια) θα «πέσουν» και θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα δόντια στην ηλικία περίπου των 6-8 χρόνων.
Τα υπόλοιπα πιο πίσω παιδικά δόντια (συνολικά 12) θα αλλάξουν στην ηλικία των 9-12 χρόνων.
Ταυτόχρονα, με τις αλλαγές των τομέων (στην ηλικία των 6-7 χρόνων), θα εμφανιστούν πίσω από τα παιδικά δοντάκια, συνολικά 4 μόνιμα δόντια (οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι).
Δηλαδή από πολύ νωρίς (ηλικία 6 ετών) θα έχουμε τη συνύπαρξη παιδικών και μονίμων δοντιών.
Στην περίπτωση που δεν φροντίζουμε τα παιδικά δόντια και παρουσιαστεί τερηδόνα στο στόμα του παιδιού (χαλασμένα δόντια), το πρόβλημα θα μεταφερθεί σύντομα και στα μόνιμα δόντια. -
Γιατί να φροντίσω τα δοντάκια του παιδιού μου αφού θα τα αλλάξει;
Είναι απαραίτητο να φροντίσουμε και να κρατάτε υγιή τα παιδικά δόντια για 6 πολύ σημαντικούς λόγους γιατί:
-τα παιδικά δόντια βοηθούν το παιδί να γευτεί, να μασήσει τις τροφές και να αναπτυχθεί φυσιολογικά.
-τα παιδικά δόντια διατηρούν τις θέσεις που θα εμφανιστούν τα διάδοχα μόνιμα δόντια στο στόμα του παιδιού και πρέπει να παραμείνουν υγιή στη θέση τους ώστε να αντικατασταθούν φυσιολογικά στην ώρα τους.
-τα παιδικά δόντια συμβάλουν στην αρμονική ανάπτυξη του προσώπου και των γνάθων.
-ενδεχόμενη προσβολή των παιδικών δοντιών από τερηδόνα μπορεί να μεταφέρει το πρόβλημα στα μόνιμα δόντια που θα εμφανιστούν από την ηλικία των 6 ετών.
-υγιή παιδικά δόντια δίνουν στο παιδί σας την αυτοπεποίθηση να χαμογελάει και να εκφράζεται χωρίς τους περιορισμούς που θα είχε στην περίπτωση χαλασμένων και μαύρων δοντιών, βελτιώνουν δηλαδή την εικόνα που έχει για τον εαυτό του (ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του). Αντίθετα, τα χαλασμένα μαύρα δόντια βάζουν περιορισμούς στην έκφραση και την αυτοεκτίμησή του.
-καθαρά δόντια απαλλαγμένα από τα μικρόβια της μικροβιακής πλάκας ενισχύουν την υγεία του παιδιού, διαφορετικά τα μικρόβια αυτά θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την γενικότερη υγεία του. -
Πως να φροντίσω τα πρώτα δοντάκια που παιδιού μου για να μην χαλάσουν;
Ένα μεγάλο πρόβλημα που εμφανίζεται σ’ αυτές τις ηλικίες είναι η τερηδόνα, ασθένεια που προσβάλλει τα δόντια και τα καταστρέφει.
Η τερηδόνα προκαλείται από τα οξέα του μεταβολισμού της μικροβιακής πλάκας και καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών.
Η μικροβιακή πλάκα σχηματίζεται πάνω στα δόντια (όταν δεν τα καθαρίζουμε τακτικά) και αναπτύσσεται κυρίως με τροφές πλούσιες σε ζάχαρη.
Για την αντιμετώπιση της τερηδόνας επιβάλλονται:
α) Συστηματική υγιεινή από τις μικρές ηλικίες με καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών κάθε πρωί και ιδιαίτερα κάθε βράδυ,
β) Υγιεινή διατροφή καλά κατανεμημένη μέσα στην ημέρα, προσαρμοσμένη στις διαιτητικές ανάγκες κάθε ηλικίας και αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης ζαχαρωδών τροφών, ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων,
γ) Συστηματικός οδοντιατρικός έλεγχος ώστε να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα (πχ., οδηγίες στοματικής υγιεινής, ανάλυση διαιτολογίου, ενίσχυση των δοντιών με χορήγηση φθορίου στις διάφορες μορφές του, προσδιορισμός επανεξέτασης), προσαρμοσμένο στις ανάγκες τού κάθε παιδιού.
Σκοπός είναι να οδηγηθεί το παιδί στην ενηλικίωση απαλλαγμένο από οδοντιατρικά προβλήματα, και αυτό αποτελεί πραγματικότητα για τα παιδιά που άρχισαν να εφαρμόζουν προληπτικά προγράμματα από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. -
Τι είναι ουλίτιδα και πως μπορώ να την αντιμετωπίσω;
Μετά την τερηδόνα, η ουλίτιδα είναι η πιο συχνή ασθένεια του στόματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων.
Τα μικρόβια της μικροβιακής πλάκας, που βρίσκονται πάνω στα δόντια και δεν αφαιρούνται κατά το βούρτσισμα, είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση της ουλίτιδας.
Ο καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση της ουλίτιδας είναι η παρουσία της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, η οποία σχηματίζεται πάνω στα δόντια όταν δεν τα πλένουμε σωστά.
Έτσι μπορούμε να παρατηρήσουμε έντονα κόκκινα και πρησμένα ούλα που αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα.
Η καθημερινή στοματική υγιεινή επιτρέπει την αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας και την ύπαρξη υγιών ούλων.
Το σωστό και αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών, πρωί και βράδυ, με προσαρμοσμένες κινήσεις που μπορεί να κάνει το παιδί ανάλογα την ηλικία και την δεξιότητά του, είναι το μυστικό της επιτυχίας.
Η βοήθεια των γονιών σ’ αυτήν την προσπάθεια, μέχρι την ηλικία των 8 χρόνων του παιδιού, είναι συνήθως απαραίτητη.
Στη συνάντηση με τον Παιδοδοντίατρο για ένα ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα, ο γιατρός θα δείξει στο παιδί τη σωστή τεχνική βουρτσίσματος και μαζί θα συζητήσετε τα κριτήρια επιλογής της οδοντόβουρτσας και οδοντόκρεμας.